Wat is een ETF en hoe kies je een ETF?
29 april 2021 
4 min. leestijd

Wat is een ETF en hoe kies je een ETF?

In dit blog leggen we uit wat een ETF is en hoe je een ETF kiest. Verder kun je lezen wat de voordelen van beleggen in ETF’s is, waar je een overzicht met ETF’s kunt vinden, hoe je uit kunt vinden hoe een specifiek ETF werkt en waar je op moet letten bij het kiezen van een ETF.

Wat zijn ETF’s?

Een ETF is een soort van aandeel waar je in kunt beleggen. Het verschil met een aandeel is dat een aandeel een waarde vertegenwoordigd van één bedrijf en een ETF dat doet van meerdere bedrijven. Bijvoorbeeld van de 50 grootste IT bedrijven of van de 500 bedrijven met de grootste marktkapitalisatie van Amerika. Je kunt op deze manier dus gemakkelijk spreiden en profiteren van beleggen in 50 verschillende bedrijven terwijl je maar één belegging doet.

De voordelen van beleggen in ETF’s

Spreiding

Zoals hierboven al kort vermeld, kun je met ETF’s relatief makkelijk je beleggingen spreiden. Bij beleggen loop je altijd risico, maar door te spreiden kan je dit risico beperken. Met een goede spreiding kun je namelijk verliezen op bepaalde aandelen goed maken met de winsten op andere aandelen. Omdat de markt over een lange termijn gemiddeld stijgt, betekent dit dat je uiteindelijk winst kunt maken zonder een al te groot risico te lopen.

Lage kosten

Een ander voordeel is dat ETF’s relatief lage kosten hebben in vergelijking met beleggingsfondsen of vermogensbeheer. Kosten zo laag mogelijk houden is erg belangrijk bij beleggen. Als de kosten hoog zijn gaat dit ten koste van je rendement. De kosten zijn lager omdat de meeste ETF’s passief beheerd worden. Bij beleggingsfondsen zijn analisten actief bezig met de juiste portefeuille samenstellen, uiteraard betaal je voor het werk van deze analisten. Vermogensbeheerders betaal je ook voor de samenstelling van je portefeuille. Bij beleggen in ETF’s heb je deze kosten niet.

Rendement

Omdat het lastig is om de markt te verslaan, is het als particulier waarschijnlijk handiger om hier aan toe te geven. Gemiddeld stijgt de markt over langere periodes. Zo stijgt de markt sinds 1890 gemiddeld met ongeveer 8% per jaar. Meerdere onderzoekers concluderen dat particuliere beleggers bijna nooit beter presteren dan dit gemiddelde. Je kunt dus stellen dat je met ETF’s een kans hebt om in sommige gevallen een hoger rendement te behalen.

Transparantie

Beleggen in ETF’s is transparant. Op de website van de aanbieders, die je later in dit blog kunt vinden, is het mogelijk om per ETF precies te zien waar je in belegt. Op deze manier kun je zelf bepalen waar je in investeert. Zo voorkom je dus dat je bijvoorbeeld investeert in vervuilende bedrijven of bedrijven die zich schuldig maken aan kinderarbeid.

Makkelijk verhandelbaar

Het laatste voordeel is dat de meeste ETF’s makkelijk te verhandelen zijn. ETF’s kun je net zoals aandelen verhandelen op de beurs. Het is dus makkelijk om te beleggen in ETF’s.

Lijst met etf’s

Online zijn er meerdere lijsten met ETF’s te vinden die je kunt filteren op allerlei zaken. Een voorbeeld is ETFDB, op Morningstar kun je ook veel informatie vinden. Verder heb je ook nog de websites van de bedrijven die de ETF’s samenstellen zoals: Vanguard, iShares, VanEck en Xtrackers. Op de meeste van deze websites kun je filter op regio, sector, ESG score en nog veel meer. Je kunt ook googlen op ‘ETF’ met daarna de sector waar je graag in wilt beleggen

Het is belangrijk om een ETF te kiezen dat past bij je doel, plan en strategie. Je kunt doelen stellen door na te denken over de toekomst. Als je bijvoorbeeld eerder met pensioen wilt, heb je een bepaald bedrag nodig per jaar. Bedenk hoeveel geld je nodig hebt en stel op basis hiervan een plan op. Bij dit plan hoort een strategie en bij deze strategie kies je beleggingen uit.

Waar moet je op lettten bij beleggen met ETF’s?

Het is belangrijk om je risico te beheersen. Om dit risico te kunnen beheersen is het belangrijk om te begrijpen hoe een specifieke ETF werkt.

Ook niet geheel onbelangrijk is het rendement van de afgelopen jaren. Hoewel prestaties uit het verleden geen garanties bieden, kan het wel iets zeggen over de trend van een ETF. Kijk daarom naar rendementen uit het verleden en vraag je af wat het rendement logischerwijs in de toekomst zou kunnen zijn.

De meeste brokers bieden een selectie van ETF’s aan. Check dus of de ETF met jouw voorkeur ook beschikbaar is bij jouw broker. Is dit niet het geval? Bij sommige brokers kun je een aanvraag doen om de ETF toe te laten voegen. Wees je er wel bewust van dat in dit geval het vaak om ETF’s gaat waar weinig in gehandeld wordt. Hierdoor kan het lastiger of minder voordelig zijn om deze ETF te kopen of verkopen. Je kunt er ook voor kiezen om op zoek te gaan naar een andere ETF.

Het laatste belangrijke punt waar je op moet letten bij beleggen met ETF’s zijn de kosten. Hoewel ETF’s in het algemeen een relatief goedkope manier van beleggen zijn, zit er ook bij ETF”s verschil in kosten. Je kunt deze kosten online vinden op de website van de aanbieder. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan kosten. Kosten drukken namelijk op je rendement. Zelfs een klein percentage kan over een lange periode meer impact hebben dan je denkt.

Duurzaamheid

En last but zeker niet least: kijk naar de duurzaamheidscore van de ETF. Op bijvoorbeeld Morningstar kan je een ESG score vinden van ETF’s. Hiermee kun ook jij zorgen dat er alleen geïnvesteerd wordt in bedrijven die ook hun best doen voor een betere wereld. Uit onderzoek blijkt dat rekening houden met ESG-score bij beleggen voor minder risico en meer rendement kan zorgen.

Over de schrijver
Al sinds ik klein was probeerden mijn ouders mij te leren om verstandig om te gaan met geld. Ik heb altijd meegekregen dat je geld maar een keer kan uitgeven, en dat je daarom goed moet nadenken over financiële keuzes. Tijdens de minor van mijn HBO opleiding maakte ik kennis met beleggen. Ik zag gelijk een kans. Na de minor ben ik zelf begonnen met beleggen. Door theorie toe te passen in de praktijk heeft dit goed uitgepakt. Omdat ik anderen ook een mooie toekomst gun, vind ik het fantastisch dat ik daar aan bij kan dragen via de DuurzaamBeleggenAcademie. Verantwoord beleggen vind ik belangrijk omdat een betere wereld bij jezelf begint.
Reactie plaatsen
Wij gebruiken cookies
arrow_drop_up arrow_drop_down