Wat is duurzaam beleggen?
15 juli 2021 
5 min. leestijd

Wat is duurzaam beleggen?

Wat is duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen is beleggen met oog voor meer dan alleen rendement. Bij duurzaam beleggen kijk je ook naar de impact van bedrijven. Een veel gebruikt model om duurzaam beleggen uit te leggen is het ESG-model. ESG staat voor environment, social en governance. In het Nederlands staat dit voor milieu, maatschappij en goed ondernemingsbestuur. Duurzaam beleggen wordt daarom ook wel ESG beleggen genoemd.

 

duurzaam-beleggen-esg-uitleg

Niveaus van duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen is mogelijk op vier niveaus: uitsluiten, engagement, best in class en impact beleggen

Uitsluiten

Uitsluiten is eenvoudig. Bedrijven die een product hebben of praktijken uitvoeren die negatief zijn worden uitgesloten. Denk hierbij aan producten van wapens of tabak, maar ook aan andere bedrijven die niet voldoen aan ESG criteria.

Engagement

Engagement gaat een stap verder. Bij engagement kies je voor bedrijven die zich bezig houden met duurzaamheid en hier ook moeite in steken. Door te investeren in deze bedrijven stimuleer je bedrijven om zich aan te passen. Door geld te beleggen in deze bedrijven help je bedrijven die welwillend zijn bij duurzamer worden.

Best in class

Bij de vorige twee niveaus worden er vooral bedrijven uitgesloten die geen prioriteit geven aan duurzaamheid. Bij Best in class probeer je om alleen in de meest duurzaam verantwoorde bedrijven te beleggen. Er worden eerst specifieke sectoren uitgesloten. Daarna worden de overgebleven bedrijven vergeleken met de rest van de sector. De beleggingen worden vervolgens gedaan in de bedrijven die als beste uit de vergelijking komen.

Impact beleggen

Het hoogste niveau is impact beleggen. Bij impact beleggen kan de meeste vooruitgang op het gebied van duurzaamheid worden geboekt. De investeringen op dit niveau gaan naar projecten waar duurzame doelstellingen even zwaar, of zelfs zwaarder meewegen als de financiële doelstellingen. Dit kan bijvoorbeeld een project zijn om scholen te bouwen in Afrika. Zulke projecten kunnen een positieve impact hebben op de omgeving. Ook dragen ze vaak bij aan diverse duurzame doelstellingen en kunnen soms ook nog een redelijk rendement opleveren. Een nadeel is dat bij dit soort projecten er meestal weinig toezicht is. De belegger moet zelf tijd investeren om de voortgang bij te houden.

Wat zijn de voordelen van duurzaam beleggen

Bedrijven die zich bezig houden met ESG werken vaak efficiënter en verspillen minder, dit is alleen mogelijk moet een goede bedrijfsvoering. In onderzoeken komt naar voren dat het meenemen van ESG criteria bij beleggen kan leiden tot een betere portefeuille. Een betere portefeuille betekent in dit geval meer impact, maar ook meer rendement en minder risico.

Wat zijn de nadelen van duurzaam beleggen

Omdat het rendement in de meeste gevallen niet onder doet van andere beleggingen, zijn de nadelen van duurzaam beleggen hetzelfde als gewone beleggingen. Je betaalt namelijk nog steeds transactiekosten en valutakosten. Daarnaast loop je net zoals bij andere beleggingen het risico dat je geld in waarde verminderd.

Hoe bepaal je of een bedrijf duurzaam is

Om te bepalen of een belegging duurzaam is zijn er tegenwoordig SFDR doelstellingen. Sinds begin 10 maart 2021 zijn aanbieders van beleggingen verplicht om het duidelijk te maken voor investeerders hoe duurzaam een bedrijf is. Daarnaast zijn er ook platformen die scores geven aan de duurzaamheid van bedrijven. Verder blijft het belangrijk om kritische vragen blijven te stellen. Het is verstandig om zelf te bepalen waar je de grens legt tussen duurzaam of niet. Een goed voorbeeld zijn elektrische auto’s. In principe stoten elektrische auto’s minder uit, maar bij het produceren van accu’s en elektriciteit komt in sommige gevallen juist veel uitstoot kijken.

Groen beleggen belastingvoordeel

Om duurzame beleggingen te stimuleren, is er besloten dat je een belastingvoordeel kan krijgen bij bepaalde beleggingen. Deze beleggingen heten groenbeleggingen of groenfondsen. Bij de meeste groenfondsen is het haalbare rendement lager. Daarintegen heb je wel recht op belastingvoordeel. Er geldt een (gedeeltelijke) vrijstelling van vermogensrendementsheffing. Deze vrijstelling houdt in dat je samen met je fiscale partner in 2021 over groene beleggingen geen vermogensbelasting hoeft te betalen tot een bedrag van € 120.858. Naast deze vrijstelling is het mogelijk om korting te krijgen op je inkomstenbelasting.

Greenwashing

Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp. Daarom zijn er ook bedrijven die zich veel duurzamer worden doen dan dat ze daadwerkelijk zijn. Dit noem je greenwashing. Een voorbeeld zijn bedrijven die groene energie verkopen. Vaak is de energie die je koopt niet echt groen, maar hebben ze certificaten van bijvoorbeeld windmolens of een waterkrachtcentrale geïmporteerd uit het buitenland. Om te voorkomen dat je in greenwashing trapt is het belangrijk om kritische vragen te stellen en onderzoek te doen.

Hoe kan de Duurzaam Beleggen Academie helpen bij duurzaam beleggen?

Het doel van de DuurzaamBeleggenAcademie is mensen helpen met (duurzaam) beleggen. Het aanbod bestaat uit cursussen op verschillende niveaus. We bieden cursussen voor beginners en gevorderde. Naast de cursussen begeleiden we leden met het opbouwen van een portefeuille met duurzame en verantwoorde bedrijven. Ten slotte is er een ledenomgeving met waardevolle aanbevelingen en marktupdates. In de ledenomgeving is ook functionaliteit om samen met andere leden uit de community te sparren. De DuurzaamBeleggenAcademie zorgt ervoor dat je alle gereedschappen krijgt om je vermogen duurzaam te laten groeien.

Wat leer je bij het Duurzaam Beleggen Stappenplan?

Bij het Duurzaam Beleggen Stappenplan leer je alles wat je moet weten om op een verantwoorde manier te beleggen in duurzame aandelen. In deze cursus leer je doelen stellen en het maken van een beleggingsplan. We laten zien wat de kenmerken van succesvolle beleggingsstrategieën zijn. Verder gaat de cursus in op het beheersen van risico bij beleggen en op de impact van kosten op je resultaat.

Wil jij leren beleggen als beginner of gevorderde? Ons Duurzaam Beleggen Stappenplan is een goede stap om mee te beginnen.Over de schrijver
Loege belegt sinds zijn tienerjaren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Eerst als optiehandelaar op de beursvloer en daarna als vermogensbeheerder. De door hem opgerichte bedrijven Care IS en Axento vermogensbeheer werden 3 keer gekozen als beste vermogensbeheerder. Tegenwoordig is hij beleggingscoach en trainer. Hij is geregeld te gast op BNR nieuwsradio en schrijft artikelen voor Belegger.nl, Fiscalert en Telegraaf Media Groep. Volgens Loege zijn vertrouwen, persoonlijke wensen en doelen, kennis en risicobeheer de basis voor een succesvolle beleggingsstrategie.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down