Marktupdate DBAC | Wat beweegt de markten

Marktupdate Duurzaam Beleggen

Wat bewoog de markten: 13 tot 17 maart

Zorgen over de gezondheid van de financiële sector

Nadat SVB Financial Bank in de Verenigde Staten faillissement had aangevraagd, kwam daar ook First Republic Bank en in Europa Credit Suisse in de problemen. First Republic kreeg een leningenpakket van 30 miljard dollar van 11 grote Amerikaanse banken om te voorkomen dat de bank ook zou omvallen en Credit Suisse werd tijdens het weekend overgenomen door UBS. Dit gebeurde na ingrijpen door de Zwitserse autoriteiten. UBS betaalt 3 miljard frank of 0,76 cent per aandeel. Vrijdag sloot het aandeel Credit Suisse nog op 2,01 Zwitserse frank. UBS werd door de Zwitserse autoriteiten aangespoord om voor de beursopening maandagmorgen Credit Suisse over te nemen om zo beleggers gerust te stellen en paniek op de beurzen te voorkomen.

Zowel in de VS als in Zwitserland reageerden de autoriteiten direct om een internationale bankencrisis te voorkomen en de financiële stabiliteit te waarborgen. Of hiermee besmetting naar andere banken is voorkomen en het vertrouwen in het financiële systeem wordt hersteld, moet de aankomende tijd blijken. De aandelen in de financiële sector hadden het logischerwijs zwaar te verduren afgelopen week. De Europese Centrale Bank verhoogde de rente afgelopen ondanks de problemen in de financiële sector met de verwachte 50 basispunten tot 3%. Ondanks de renteverhoging daalde de 10-jaarsrente wereldwijd fors, doordat beleggers een veilige haven zochten in staatsobligaties. Hiervan profiteerden de technologieaandelen. Zo steeg de Nasdaq bijna 6% afgelopen week, terwijl de EuroStoxx50 index zo’n 4% verloor. De inflatiecijfers die afgelopen week in de VS werden gepubliceerd lieten een lichte daling van de consumentenprijzen zien. De lagere inflatiecijfers waren in lijn met de verwachtingen. De koersen van energieaandelen moesten de afgelopen week terug door de dalende olieprijs, die maar liefst 12% lager noteerde dan een week eerder.. De Europese gasprijzen daalden maar liefst 19% en ook andere grondstofprijzen zijn aan het dalen. De dollar bleef vrijwel onveranderd ten opzichte van de euro.

Duurzaam topic

Oceaangezondheidsbedrijf Running Tide heeft een overeenkomst gesloten met Microsoft voor de verwijdering van kooldioxide uit de oceaan. Koolstofverwijdering is in opkomst als belangrijk instrument in de strijd tegen klimaatverandering. Running Tide gebruikt natuurlijke processen en technieken om de koolstof op een veilige manier in de diepe oceaan op te slaan voor een lange termijn. Het ondersteunen en gebruiken van koolstofverwijdering maakt deel uit van Microsofts initiatief om in 2030 koolstofnegatief te worden. De overeenkomst met Running Tide zorgt voor het verwijderen van een aanzienlijke hoeveelheid koolstof en herstelt de gezondheid van de oceaan voor toekomstige generaties.

Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt steeg afgelopen week ondanks de problemen in de bankensector. De toonaangevende S&P 500 index won 1,4%,  terwijl technologiebeurs profiteerde van de lagere rente. De Nasdaq steeg maar liefst 5,8%. De volatiliteit steeg licht van 24,8% naar 25.5%.

AEX Index

De AEX index verloor terrein afgelopen week, maar hield de schade ten opzichte van andere Europese aandelen beperkt. De AEX verloor 2,8% en sloot de week af op een stand van 722,43 punten. Door de dalende 10-jaarsrente profiteerden de technologieaandelen. Adyen was het best presterende aandeel afgelopen week, het aandeel steeg 4,1%. Ook ASMI (+3,4%) en ASML (+3,2%) wonnen flink terrein. Met name de financials hadden het zwaar te verduren afgelopen week. Aegon verloor 16,2%, ING Groep daalde 14,8%. Door de dalende grondstofprijzen en olieprijs noteerden ook ArcelorMittal en Shell fors lager. Deze aandelen verloren beide 12%. Net als een week eerder waren er  8 winnaars en 17 verliezers in de AEX index.

Europese indices

In de overige Europese indices wegen financials zwaarder en technologieaandelen minder zwaar dan in de AEX index. Gevolg hiervan was dat deze beurzen beduidend slechter presteerden dan de AEX. De EuroStoxx50 index verloor 3,9%, de Duitse DAX index daalde 4,3%, terwijl de Engelse FTSE-index maar liefst 5,3% in het rood sloot. De volatiliteit steeg in Europa fors door de problemen in de financiële sector . De V-Stoxx index steeg van 21,2% naar 30,0%.

TOPSELECTIE

Juniper Networks

Juniper Networks had bedrijfsrekeningen bij het failliete SVB, maar dit betrof minder dan 1% van de totale geldmiddelen. De blootstelling aan SVB is daardoor zeer beperkt en immaterieel.

Novo Nordisk

Novo Nordisk’s best verkopende diabetesmedicijn Ozempic is weer verkrijgbaar in de VS na maanden van schaarste. De vraag naar het medicijn werd ook gedreven door voorschriften aan niet-diabetes patiënten die willen afvallen.

IMCD

IMCD heeft een vervanger gevonden voor de in 2024 met pensioengaande topman Piet van der Slikke. Hij zal worden opgevolgd door Valerie Diele-Braun, nu nog CEO van fijnchemiebedrijf CABB Group.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De consumentenprijzen in de VS zijn in februari minder hard gestegen. Op jaarbasis stegen de prijzen zoals verwacht met 6,0% tegen 6,4% in januari. De kerninflatie, zonder voeding en energie, kwam uit op 5,5% tegen 5,6% een maand eerder. Dit was eveneens volgens verwachting. De producentenprijzen daalden op maandbasis met 0,1%. Er werd gerekend op een stijging van 0,3%. Op jaarbasis was er sprake van 4,6% stijging van de producentenprijzen. De detailhandelsverkopen stegen in februari met 5,4% op jaarbasis.

Eurozone

De Europese Centrale Bank heeft zoals verwacht de rente met 50 basispunten verhoogd tot 3,0%. De inflatie in de eurozone is in februari definitief vastgesteld op 8,5%, in lijn met de eerste raming. In januari was de prijsstijging 8,6%. In het vierde kwartaal van 2022 zijn de arbeidskosten met 5,7% op jaarbasis gestegen. In het derde kwartaal was dit nog 3,7%.

Nederland

In Nederland kwam de inflatie in februari definitief uit op 8,0%, conform de eerste raming. In januari was de prijsstijging nog 7,6%. De werkloosheid is in februari weer iets afgenomen. Het aantal werklozen lag op 356.000, dat is 3,5% van de beroepsbevolking, 0,1 procentpunt lager dan in januari.

Azië

De detailhandelsverkopen in China zijn in de eerste twee maanden van dit jaar met 3,5% op jaarbasis gestegen. Analisten rekenden op 4,0% groei. De People’s Bank of China heeft banken in de gelegenheid gesteld meer geld uit te lenen om zo de economie te stimuleren.

Nederlands bedrijfsnieuws

DSM

De fusie tussen DSM en Firmenich heeft verdere vertraging opgelopen door mededingingszorgen bij de Indiase toezichthouder. Deutsche Bank ziet een significante verbetering van de kwaliteit van de productportefeuille dankzij de fusie met Firmenich en voorziet sterke dubbelcijferige winstgroei vanaf 2024.

Unilever

Unilever is afgelopen week gestart met de derde tranche van het aandeleninkoopprogramma ter waarde van 3 miljard euro. De inkoop werd vorig jaar al aangekondigd en wordt uiterlijk op 24 juli dit jaar afgerond.

Air France-KLM

Air France-KLM heeft de laatste 2,5 miljard euro terugbetaald van een door de Franse staat gegarandeerde banklening. De solide kaspositie in combinatie met de opbrengst van 1 miljard euro van een duurzame obligatie uitgegeven in januari 2023 stelde de luchtvaartmaatschappij in de gelegenheid de lening af te lossen.

Pharming

Farmaceut Pharming heeft de omzet met 3% zien stijgen naar 206 miljoen dollar. Het bedrijfsresultaat steeg met 34% naar 18 miljoen dollar. De nettowinst daalde echter met 14% naar iets minder dan 14 miljoen dollar. Voor heel 2023 verwacht Pharming een lage enkelcijferige groei van de omzet.

Basic-Fit

Basic-Fit heeft in 2022 de omzet zien groeien van 341 miljoen naar 795 miljoen euro, nipt onder de analistenconsensus. De onderliggende winst bedroeg 11,3 miljoen euro tegen een verlies van 95 miljoen euro een jaar eerder. Eind 2022 had Basic-Fit circa 3,3 miljoen leden en 1.200 clubs. In 2021 was dit nog 2,2 miljoen leden en 1.015 clubs.

Internationaal bedrijfsnieuws

UBS/Credit Suisse

Het geplaagde Credit Suisse is overgenomen door UBS voor een bedrag van 3 miljard Zwitserse frank. De lening van 50 miljard Zwitserse frank leende van de Zwitserse nationale bank eerder in de week bleek onvoldoende om de uitstroom van geld te stoppen. De Zwitserse autoriteiten drongen bij UBS aan op de overname. UBS betaalde slechts 40% van de marktprijs afgelopen vrijdag, maar moet wel dealen met de financiële malaise bij Credit Suisse.

FedEx

FedEx heeft in het afgelopen kwartaal de omzet met 6% zien dalen tot 22,2 miljard dollar. Analisten rekenden op 22,6 miljard dollar omzet. De nettowinst bedroeg 771 miljoen dollar of $ 3,41 per aandeel, verwacht was $ 2,67. Het aandeel steeg 8% na de cijfers.

BMW

BMW heeft in het vierde kwartaal de omzet met maar liefst 39% zien stijgen tot 39,5 miljard euro. De winst per aandeel steeg met slechts 3 cent naar € 3,43. Verwacht was € 3,82 winst per aandeel. In heel 2022 steeg de omzet met 28% tot 143 miljard euro, de nettowinst nam toe met 49% tot 18,6 miljard euro. Voor 2023 verwacht BMW een licht stijgende omzet en verhoogde de marge-outlook naar 8 tot 10%. Het aandeel verloor 1% na de cijfers.

Hennis &Mauritz

H&M heeft in het afgelopen kwartaal de omzet ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder met 12% zien stijgen tot 54,9 miljard Zweedse kroon (bijna 5 miljard euro). Het vertrek uit Rusland en Wit-Rusland kostte het bedrijf circa 4% omzet. Definitieve cijfers worden op 30 maart gepubliceerd.

Meta Platforms

Meta Platforms (Facebook) wil 10.000 extra banen schrappen. In november werden er al 11.000 banen geschrapt, dat was destijds circa 13% van het personeelsbestand.

Pfizer

Pfizer neemt biotechbedrijf Seagen over voor 43 miljard dollar. Samen willen de twee bedrijven werken aan het versnellen van de volgende generatie medicijnen in de bestrijding van kanker. Pfizer rekent op bijna 1 miljard dollar aan synergievoordelen.

Weekconclusie en vooruitzicht

Het verhogen van de rente door de centrale banken om zo de inflatie te bestrijden heeft inmiddels een bijkomend probleem veroorzaakt. Bedrijven kunnen de gestegen kapitaalslasten minder goed dragen en daardoor zijn ook enkele financiële instellingen in de problemen gekomen. Hierdoor is het vertrouwen in de financiële sector geschaad. Dit vertrouwen is van essentieel belang voor de kredietverstrekkers, maar ook voor de aandelenmarkten. De kiem van de huidige problemen ligt eigenlijk in de periode voro de renteverhogingen, toen centrale banken te lang hebben vastgehouden aan een veel te ruim monetair beleid met negatieve rentestanden. Momenteel wordt er alles aangedaan om het vertrouwen in de financiële sector terug te winnen. Zowel in de VS als in Europa reageren de financiële autoriteiten direct op de ontstane problemen. Hopelijk is dat voldoende en wordt daarmee het vertrouwen teruggewonnen. Vooralsnog zijn beleggers argwanend.

Aankomende week komt de Amerikaanse centrale bank met het rentebesluit en de economische vooruitzichten. De verwachting is dat de Fed een renteverhoging van 50 basispunten op dit moment niet aandurft. De consensus ligt derhalve op een verhoging van 25 basispunten tot een rentestand van 5%. Uiteraard is het rentebesluit en ander macro-economisch nieuws deze week van belang, maar veel belangrijker is of het vertrouwen in de bankensector terugkomt. Eventuele nieuwe problemen bij banken kunnen grote gevolgen hebben. Vertrouwen komt namelijk te voet en gaat te paard.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN AANKOMENDE WEEK | 20 - 24 maart

Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/

Wil je de wekelijkse marktupdate iedere maandag in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier in!


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door de DuurzaamBeleggenAcademie, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. De DuurzaamBeleggenAcademie garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. De DuurzaamBeleggenAcademie biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Reactie plaatsen