Leren beleggen voor beginners
20 april 2021 
4 min. leestijd

Leren beleggen voor beginners

Beleggen voor beginners is hotVolgens diverse onderzoeken beginnen steeds meer mensen met beleggen. De (negatieve) rente weegt bij lange na niet op tegen de inflatie en de belasting. Wat ons betreft begint iedereen gelijk met duurzaam beleggen. In dit blog leggen we je uit wat je moet weten over duurzaam beleggen voordat je begint en hoe je vervolgens daadwerkelijk start. Bij beleggen is een goede voorbereiding niet het halve werk, maar misschien wel driekwart van het werk.

Wat is beleggen en hoe werkt het?

Beleggen is het investeren in bedrijven in de verwachting dat je investering een rendement oplevert die voldoende vergoeding biedt voor het risico. Je kunt bijvoorbeeld aandelen kopen van een bedrijf omdat je verwacht dat deze aandelen in waarde stijgen of omdat ze een mooi dividend uitkeren. 

De aandelenkoers wordt beïnvloed door vraag en aanbod. Aangezien het aanbod meestal gelijk blijft, is de oorzaak van koersveranderingen vaak te vinden bij de vraag. De vraag verandert vooral als gevolg van de prestaties en de bedrijfsresultaten. Als belegger speel je in op deze verandering in vraag. Als er meer vraag is naar de aandelen in jouw portefeuille, stijgt de waarde. Op deze manier kun je een mooi rendement maken waarmee je vermogen groeit. 

Er zijn verschillende manieren van beleggen. Wij raden aan om als beginner te beleggen met een lange termijn visie. Hierbij kies je ervoor om het aantal handelsmomenten te beperken en vooral te profiteren van de gemiddelde stijging van de markt over een lange periode. Al meer dan 100 jaar is het jaarlijkse rendement op aandelen ongeveer 8%. Dat rendement bestaat gedeeltelijk uit dividend en deels uit koersstijging.

Hoe begin je met beleggen?

Beginnen met beleggen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Het begint met goed nadenken over de doelen in je leven en wat daar op financieel gebied voor nodig is. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen.

Vervolgens moet je voor jezelf bepalen hoeveel risico je kunt nemen en wil nemen. Als je slapeloze nachten overhoudt aan relatieve grote dalingen is het bijvoorbeeld niet verstandig om veel risico te nemen. Maar als je focus houdt op de lange termijn doelen en geen last hebt van koersschommelingen, dan kun je meer risico nemen. Bij een hoger risico hoort namelijk ook een hoger rendement. Bij deze keuzes stel je vervolgens een strategie op. Het is aan te raden om te kiezen voor een strategie waarbij je elke maand een bepaald bedrag inlegt en je beleggingen gespreid aankoopt. Daarmee verlaag je het risico.

Daarna kies je aandelen of ETF’s uit die passen bij jouw strategie. Via deze website kun je bijvoorbeeld ETF’s filteren naar jouw wensen. Via deze website kun je aandelen uitkiezen. De aandelen of ETF’s kan je daarna aanschaffen bij een broker. Let hier bij goed op de kosten die brokers rekenen. Deze kosten drukken namelijk op je rendement. In één jaar lijkt dit misschien niet veel invloed te hebben, maar over een lange periode kunnen kosten erg veel invloed hebben op je resultaten.

Beste strategie voor beginnende beleggers

Beginnende beleggers kunnen het beste focussen op een lange beleggingshorizon waarbij ze eenmalig maar ook periodiek geld inleggen. Dit heeft meerdere voordelen. 

  1. Beleggen met een lange termijn focus kost weinig tijd. Je moet bereid zijn om tijd te investeren in leren beleggen, een plan opstellen en een paar goede, betrouwbare aanbieders selecteren. Als deze basis eenmaal staat, hoef je alleen met enige regelmaat bij te sturen en te controleren of de beleggingen nog passen bij je doelen en gedachtes.
  2. Bij maandelijks inleggen profiteer je van gemiddelde aankoopkoersen. Dit betekent dat je niet hoeft te piekeren over het juiste instapmoment. Als je langer dan 10 jaar belegt, zal je soms voor een goede prijs instappen en soms voor een minder goede prijs.
  3. Je spaart automatisch. Als je het een gewoonte maakt om elke maand een specifiek bedrag te beleggen kun je dit geld niet meer uitgeven. Dit kunt helpen bij het besparen van geld op onnodige uitgaven.
  4. Je geeft emoties minder kans. Emotie is je grootste vijand bij beleggen. Als je zorgt dat je elke maand een specifiek bedrag opzij zet en dit automatisch belegt, is er geen ruimte voor emoties invloed uit te oefenen op je keuzes.

Wist je dat je ook kunt beginnen met beleggen met weinig geld? Je kan beter vroeg beginnen met beleggen met weinig geld en maandelijks steeds een klein beetje inleggen, dan eerst een groot bedrag sparen en dan beginnen met beleggen. Hoe eerder je begint hoe meer voordeel je haalt uit het rendement op rendement effect.

Waarom duurzaam beleggen?

Als je gaat beginnen met beleggen is het zonde om niet te letten op duurzaamheid. Duurzaam beleggen kent veel verschillende voordelen. Het belangrijkste is natuurlijk de positieve impact op de wereld. Door duurzaamheid mee te nemen bij beleggen kan je voorkomen dat je bijdraagt aan bijvoorbeeld kinderarbeid, milieudelicten of corruptie. In plaats daarvan kan je ervoor kiezen om bedrijven te helpen bij het halen van duurzame doelstellingen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het meenemen van ESG factoren, positief bijdraagt aan beleggingsresultaten. Zowel in rendement als in risico.

Wil jij ook beginnen met duurzaam beleggen?

Heb je dit blog gelezen en wil je beginnen met beleggen? Wij kunnen je helpen met een gedegen plan opstellen, je vermogen in te richten zodat je voldoende rendement haalt zonder onnodige risico’s en tips geven over kansrijke aandelen van duurzame en verantwoorde bedrijven.

Het startpunt voor beginners is het volgen dan het duurzaam beleggen stappenplan. Dit stappenplan bestaat uit 6 online modules, 4 online livesessies, een privé coachingsessie en toegang tot de community. Tijdens dit stappenplan leer je de basis die je nodig hebt om te beginnen met duurzaam beleggen.. Ze hoef je niet zelf het wiel uit te vinden, maar maak je een vliegende start!

Stappenplan gedaan of al genoeg ervaring met beleggen? Word lid van de Duurzaam Beleggen Academie en krijg toegang tot actuele marktupdates en uitgelichte aandelen. Wij geven aan welke aandelen we interessant vinden en vervolgens kan je zelf bepalen of die aandelen passen bij jouw doel en portefeuille. Uiteraard allemaal met een oog voor duurzaamheid en verantwoord beleggen.

Heb je interesse? Kijk eens naar ons Duurzaam Beleggen Stappenplan.

Over de schrijver
Al sinds ik klein was probeerden mijn ouders mij te leren om verstandig om te gaan met geld. Ik heb altijd meegekregen dat je geld maar een keer kan uitgeven, en dat je daarom goed moet nadenken over financiële keuzes. Tijdens de minor van mijn HBO opleiding maakte ik kennis met beleggen. Ik zag gelijk een kans. Na de minor ben ik zelf begonnen met beleggen. Door theorie toe te passen in de praktijk heeft dit goed uitgepakt. Omdat ik anderen ook een mooie toekomst gun, vind ik het fantastisch dat ik daar aan bij kan dragen via de DuurzaamBeleggenAcademie. Verantwoord beleggen vind ik belangrijk omdat een betere wereld bij jezelf begint.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down