aex index

AEX index

AEX index is de afkorting van Amsterdam Exchange Index. De AEX index is een mandje van de 25 belangrijkste bedrijven die aan de Amsterdamse beurs genoteerd zijn. Aan de hand van het stijgen of dalen van deze index kan je zien wat het rendement is van de grootste 25 bedrijven.

Het is dus een graadmeter voor het beursklimaat van Nederland.

In het mandje van de AEX index staan bedrijven als Ahold, ASML, Heineken en Unilever. Een uitgebreide lijst is te zijn op de lijst van de Euronext. De AEX index wordt weergegeven in punten. Dit getal komt tot stand door weging van de aandelen in de index en dat noemen we een gewogen gemiddelde. De weging van de aandelen is gebaseerd op de beurswaarde van de bedrijven in het mandje.

De beurswaarde van een bedrijf wordt bepaald door het aantal uitgegeven aandelen vermenigvuldigd met de prijs van deze aandelen. Omdat de aandelenkoersen als gevolg van vraag en aanbod continue in beweging zijn, varieert de beurswaarde ook constant.

De 25 bedrijven die in de AEX index zitten worden ieder jaar in de maand maart gerangschikt aan de hand van de handelsomzet. De top 23 komt automatisch in de index en de overige twee worden gekozen uit nummer 24-27. Vervolgens worden de aandelen gewogen aan de hand van de beurswaarde. Tenslotte krijgen de zwaarste aandelen een maximaal gewicht van 15%.

Zo wordt voorkomen dat de index teveel afhankelijk wordt van het grootste bedrijf. Toen Nokia nog de wereldleider was voor mobiele telefoons, maakte het bedrijf meer dan 50% uit van de Finse index. De ondergang van het bedrijf trok de hele index mee. Het aftoppen van het grootste bedrijf in de AEX index zorgt voor meer spreiding en een lager risico.

De AEX index voor de grootste aandelen (largecaps) is de bekendste Nederlandse aandelenindex, maar niet de enige. De  AMX index geeft inzicht in de prestaties van de midcap aandelen en een AScX voor smallcaps, kleinere bedrijven.

De bekendheid van bedrijven zegt niet altijd iets over de beurswaarde. Belangrijke bedrijven als Air France - KLM en PostNL zijn te vinden in de midcap AMX.

In de AScX staan de ‘Small cap‘ bedrijven met de kleinste aandelenpakketten zoals TomTom en Ajax.

Het rendement op een investering in aandelen bestaat uit de koersstijging en het dividend. De onderliggende bedrijven maken normaal gesproken winst en keren een deel van die winst uit als dividend. Het bedrijf Unilever is een voorbeeld van een bedrijf met een aantrekkelijk dividend, dat jaarlijks een beetje stijgt. Daarnaast kan de koers van het aandeel stijgen.

Het totale rendement op aandelen was in het verleden gemiddeld rond de 7%. Resultaten uit het verleden bieden natuurlijk geen garanties voor de toekomst. Het lange termijn rendement van de AEX-index is vergelijkbaar met andere indices, zoals de Duitse DAX en de Amerikaanse S&P 500.

Om te zorgen dat je geen appels met peren vergelijkt is het belangrijk om het totale rendement te vergelijken (dus inclusief dividend) en in dezelfde valuta. De Amerikaanse beurs noteert in Amerikaanse dollars, terwijl de AEX en de DAX noteren in euro. Je zult daarvoor moeten corrigeren.

Het spreiden van de inleg is een van de belangrijkste manieren om risico te beheersen. Als je namelijk investeert in 1 bedrijf kun je veel geld verliezen als het slecht gaat met dat bedrijf. Helaas komt dat vaker voor dan je zou denken. Grote bedrijven als Imtech, Fortis en WorldOnline die eerder succesvol waren, gingen in korte tijd volledig onderuit. Door de spreiding over 25 bedrijven in de AEX-index kun je nooit al je geld in een keer kwijt raken.  

Het beleggen op de beurs kan je zelf regelen door een beleggingsrekening te openen bij je bank of een specialist, een broker. Je kunt rechtstreeks in het mandje van de AEX beleggen door een indextracker aan te kopen. Indextrackers worden ook vaak ETF's genoemd, de afkorting van Exchange Traded Funds.

De duurzaamheid van de AEX is mede afhankelijk van de bedrijven die in het mandje zijn opgenomen. Niet alle bedrijven zijn duurzaam en het is niet mogelijk om alleen in een duurzaam deel van een groot bedrijf te investeren.

Ten opzichte van andere indices is de AEX index vrij duurzaam als we het meten in de ESG-score. Zwaargewicht ASML heeft een hoge ESG-score en DSM behoort bij de duurzaamste bedrijven ter wereld. Andere AEX-bedrijven als Randstad, KPN en NN group zijn duurzamer dan hun concurrenten.

Bij de Duurzaam Beleggen Academie helpen wij je op weg met het verantwoord en duurzaam beleggen van je vermogen. Met behulp van een dashboard met analyses van meer dan 3500 bedrijven hebben wij een top 40 samengesteld van de beste duurzame bedrijven. Leden van de DBAandelenclub krijgen toegang tot dit dashboard en meer. Daarnaast bieden we een online cursus aan waarin je in 4 avonden stap voor stap duurzaam leert beleggen. Één van de extra's bij aanschaf van de cursus is een maand lang toegang tot de DBAandelenclub. Klik op de link voor meer informatie.

Online cursus Duurzaam Beleggen >>>Reactie plaatsen