Jonge beleggers nemen vaker grote risico's
02 september 2021 
7 min. leestijd

Jonge beleggers nemen vaker grote risico's

Stijgende beurskoersen, negatieve spaarrente: een combinatie die meer mensen aanspoort om te gaan beleggen. Een goede zet – mits je weet wat je doet. Want met beleggen is het net als met autorijden: als je niet weet hoe je gas doseert en remt, vlieg je uit de bocht. Vooral jonge beleggers zijn bereid om hogere risico’s te nemen en kiezen vaker voor een short cut. Deze strategie kan gevaarlijk zijn en uitlopen op grote teleurstelling. 

Het aantal jonge beleggers stijgt

Het aantal beleggers in Nederland is gestegen naar 1,6 miljoen. Vooral onder jongeren is beleggen populair stelt de AFM. De helft van de beginnende beleggers is tussen de 18 en 34 jaar oud. Wat lonkt is vooral het genereren van passief inkomen. Kort gezegd: geld maken zonder ervoor te hoeven werken. 

Op zich is dat een goede ontwikkeling. Door de stijgende pensioenleeftijd en de grotere onzekerheid over de financiële toekomst zijn jongeren veel bewuster met geld bezig. Echter schuilen er ook grote risico’s. Zo krijgt de AFM signalen dat veel jongeren bij DUO maximaal lenen voor hun studiefinanciering en met dat geld vervolgens beleggen. Geen goede strategie, want beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Omdat met name jongeren vaak geen vangnet hebben kan dit tot schulden leiden die een jongere nog lange tijd kunnen achtervolgen. Ook het Nibud waarschuwt jongeren om niet te beleggen zonder een financiële buffer. 

Fire, Fomo, influencers en social media

Beleggen is toegankelijker dan ooit tevoren. Was het vroeger alleen maar weggelegd voor mensen die al geld in overvloed tot hun beschikking hadden, zo kan tegenwoordig iedereen stappen zetten in de financiële wereld. We zien dan ook dat niet alleen jongeren vaker beleggen.

Er zijn echter wel een paar factoren die vooral bij jonge beleggers van invloed zijn. Zo is het doel om eerder te stoppen met werken juist bij beleggers tussen de 18 en 35 hoog, terwijl deze wens vroeger pas op latere leeftijd naar voren kwam.

De FIRE-beweging heeft hierin een cruciale rol gespeeld. FIRE staat voor Financial Independent Retiring Early – in goed Nederlands financieel onafhankelijk en eerder met pensioen gaan. Een levensstijl die vooral onder millennials populair is. FIRE is ontstaan in de VS. Het concept van FIRE is om zuinig te leven en het geld dat je daardoor bespaart te investeren voor later. Daarnaast wordt er naar manieren gezocht om extra vermogen op te bouwen door bv. een tweede baan of extra klussen zoals bijles geven.

De FIRE-beweging heeft ook een nieuw fenomeen in het zadel geholpen: de Financial influencers. Influencers, al dan niet prominente personen met enorme reikwijdte op social media beloven vaak gouden bergen. Het wordt gevaarlijk als ze strategieën aanbevelen die voor de gemiddelde belegger niet haalbaar zijn (bv. op grote schaal investeren in vastgoed) of ronduit gevaarlijk zijn, zoals zonder te spreiden alles in te zetten op crypto’s. 

Het is natuurlijk aan te raden om zo vroeg mogelijk te beginnen met vermogensopbouw voor de toekomst. Risicovol wordt het op het moment dat de (jonge) belegger te gretig wordt. Om bij die vergelijking met autorijden te blijven: een bocht afsnijden is zelden een goed idee. 

Het vaak vertekende beeld op social media van snel rijk worden en nooit meer werken als je maar die ene gouden tip volgt, leidt tot een ander fenomeen: FOMO, oftewel the Fear Of Missing Out. Als je maar vaak genoeg hoort dat anderen bakken met geld verdienen, terwijl je zelf met jouw bijbaantje 2,50 euro per uur verdient. Geloof je zelf dat het gras aan de andere kant groener is?

Bereidheid tot hoger risico stijgt

Het aantal beleggers dat zich als voorzichtig beschrijft neemt af. De groep beleggers die bereid is hogere risico’s te nemen stijgt juist. Dat kan voor problemen zorgen. Onervaren beleggers trappen vaker in malafide praktijken. Beleggingsfraude komt weer meer voor. Tussen 2018 en 2020 is het vermogen dat door fraude verloren ging meer dan verdubbeld. Ook bij de fraudehelpdesk stijgt het aantal klachten i.v.m. oplichtingspraktijken dramatisch. 

ipsos-consumentenmonitor-beleggen-najaar-2020-risicoprofiel-beleggerbron: IPSOS Consumentenmonitor beleggen, najaar 2020

Een belangrijke factor voor een succesvolle beleggingsstrategie is inzicht in de haalbaarheid in de gestelde doelen. Uit onderzoek van Ipsos blijkt dat 54% van de zelfstandige beleggers geen inzicht heeft in de haalbaarheid van hun doelen.

ipsos-consumentenmonitor-beleggen-najaar-2020bron: IPSOS Consumentenmonitor beleggen, najaar 2020

Vergeet de kosten niet

Het wordt beleggers makkelijker gemaakt om de financiële markt op te gaan. Het aanbod aan beleggingsapps neemt in rap tempo toe, wat mensen makkelijker over de streep trekt om te beleggen. 

Echter wordt daarbij een belangrijke factor over het hoofd gezien: de invloed van beleggingskosten. Betaal je een paar procent aan kosten, dan verdampt het mooie rendement waarvoor je zoveel risico genomen hebt als sneeuw voor de zon. En als het plan niet werkt, en het rendement negatief wordt, dan moet je toch kosten betalen en krimpt het vermogen nog harder.

Toch geeft een derde van alle beleggers aan de kosten van hun beleggingen niet opgezocht of niet gezien te hebben.

ipsos-consumentenmonitor-beleggen-najaar-2020-kostenbron: IPSOS Consumentenmonitor beleggen, najaar 2020

Een groot gedeelte van de autorijders vindt zichzelf desgevraagd een betere chauffeur dan alle andere verkeersdeelnemers. Vooral bestuurders die graag risico’s nemen als ze in hun vehikel schatten hun eigen vaardigheden hoger in. Deze vorm van zelfoverschatting is ons mensen eigen.

Ook bij beleggen is het vertrouwen in de eigen kennis en kunde bij risicozoekende beleggers groter dan in andere groepen. 26% is het eens met de stelling “Ik ben een bovengemiddeld goede belegger”. Dat terwijl over het algemeen de zelfverzekerdheid onder beleggers tussen 2019 en 2020 afgenomen is. 

 ipsos-consumentenmonitor-beleggen-najaar-2020-vertrouwen-in-eigen-kennis

bron: IPSOS Consumentenmonitor beleggen, najaar 2020

Hoe dan wel?

De moderne belegger is jong, belegt vaker met geleend geld en neemt meer risico. 

Wat is er mis met een poging om financieel onafhankelijk te worden? Helemaal niets natuurlijk. Sterker nog, we moedigen onze klanten aan om zo snel mogelijk te beginnen met beleggen. En de droom om eerder te kunnen stoppen met werken horen we tijdens onze cursussen het vaakst als reden voor beleggen. 

Beleggen is een goede manier om financieel vooruit te gaan, te zorgen voor de toekomst en ja, ook voor het behalen van persoonlijke doelstellingen zoals eerder stoppen met werken. Maar doe het verantwoord en met beleid. Om risico’s beheersbaar te houden is het belangrijk om een paar punten in acht te nemen:

  1. Maak eerst een plan voordat je begint met beleggen. Denk na over jouw doelen en hoe je deze op een realistische manier kunt bereiken.
  2. Beleg met eigen geld dat langere tijd gemist kan worden. Houd een financiële buffer aan en onthoud: om een passief vermogen op te bouwen heb je een actief vermogen nodig als vangnet. 
  3. Gouden bergen bestaan niet. Loop daarom niet blindelings achter de kudde aan. Onderzoek goed de risico’s van een investering voordat je er instapt. 
  4. Spreiden, spreiden en nog eens spreiden. Dé gouden tip om snel rijk te worden is leuk, maar als je al je eieren in een mandje stopt loop je het risico dat ze allemaal stuk vallen.
  5. Let op de kosten! De snelste manier om rendement te verliezen is door teveel te betalen.
  6. Houd rekening met duurzaamheid. Duurzame beleggingen leveren meer rendement op dan traditionele, en zijn minder risicovol.

 


Wil je meer weten over verantwoord beleggen? Download dan ons gratis e-book
 “Beginnen met beleggen – Tips voor duurzame vermogensgroei”


Over de schrijver
De rode draad in mijn professionele werkzaamheden is verantwoord ondernemerschap. Als trainer, mediator en organisatiedeskundige was en is mijn inzet het vinden van duurzame oplossingen. Bij DuurzaamBeleggenAcademie komt mijn passie voor kennisoverdracht en duurzaamheid bij elkaar. In mijn blogs schrijf ik vooral over actualiteiten op het gebied van milieu, maatschappij en goed ondernemingsbestuur.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down