ESG momentum onder de loep
16 september 2021 
in ESG
2 min. leestijd

ESG momentum onder de loep

Duurzaamheid is de laatste jaren een belangrijk thema voor bedrijven, de overheid, burgers en beleggers. Bedrijven zijn zich steeds meer bewust van het milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De overheid zet vol in op maatregelen voor klimaatverandering en de regelgeving voor duurzaam beleggen wordt steeds strenger. Ook beleggers vinden een verantwoorde en duurzame aandelenportefeuille steeds belangrijker. Echter op welke manier kunnen beleggers ESG-scores gebruiken teneinde de aandelenportefeuille te verbeteren.

ESG bestaat uit de drie componenten: Environment, Social en Governance. De scores van de componenten bij elkaar vormt de ESG-score. Deze score geeft de duurzaamheid en verantwoordelijkheid van een bedrijf aan. Er zijn verschillende bureaus die de ESG-scores van bedrijven beoordelen, waardoor de score van sommige bedrijven afwijkt bij de diverse beoordelaars. Nieuwe wetgeving zal naar verwachting de eenduidigheid van ESG-scores verbeteren.

Door bedrijven met een hoge ESG-score in de aandelenportefeuille op te nemen, wordt de beleggingsportefeuille duurzamer van aard. Beleggers willen graag dat het rendement verbetert of dat het risico van de portefeuille wordt verminderd.

Veel studies wijzen uit dat een hoge ESG-score in veel gevallen de verhouding rendement/risico verbetert. Verantwoorde bedrijven zijn vaak beter voorbereid op veranderende marktomstandigheden, tevens kunnen zij vaak goedkoper kapitaal aantrekken. Werknemers van verantwoorde bedrijven voelen zich meer gewaardeerd waardoor zij vaak beter presteren en langer aan het bedrijf verbonden blijven.

MSCI heeft onderzocht dat deze factoren leiden tot een lager risico (denk aan het dieselschandaal). Tevens bleek uit het onderzoek dat duurzame bedrijven hogere kasstromen kunnen genereren, meer dividend uitkeren en vaak hogere waarderingen hebben. Wat wil een belegger nog meer?

Het ESG-score momentum geeft de mate van verandering van de ESG-score aan. Een positief ESG momentum houdt in dat ten opzichte van het voorgaande jaar de ESG-score van een bedrijf is verbeterd. Andersom geeft een negatief momentum aan dat de score verslechterd is.

Aandelen van bedrijven met een hoge ESG momentumscore presteren over het algemeen beter dan de markt. Dit kan worden verklaard doordat een bedrijf met een lage ESG-score ook vaak een lagere koers/winst verhouding heeft. Verbetert zo’n bedrijf zijn ESG-score dan stijgt de k/w verhouding, waardoor het rendement vaak bovengemiddeld is. Bedrijven met een positief ESG momentum krijgen dus een hogere waardering en daarmee een bovengemiddeld koersrendement.

Maar hoe weet jij nou welke bedrijven verbeteren op het gebied van duurzaamheid of verantwoord ondernemen? Bijvoorbeeld door een wijziging in het management zullen er vaak vernieuwingen plaatsvinden op het gebied van ESG. Check dus berichten over strategiewijzigingen van bedrijven waar een nieuw management is aangetreden.

Bij de Duurzaam Beleggen Academie helpen wij je op weg met het verantwoord en duurzaam beleggen van je vermogen. Met behulp van een dashboard met analyses van meer dan 3500 bedrijven hebben wij een top 40 samengesteld van de beste duurzame bedrijven. Leden van de DBAandelenclub krijgen toegang tot dit dashboard en meer. Daarnaast bieden we een online cursus aan waarin je in 4 avonden stap voor stap duurzaam leert beleggen.

Duurzaam Beleggen Aandelenclub>>>

Over de schrijver
Loege belegt sinds zijn tienerjaren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Eerst als optiehandelaar op de beursvloer en daarna als vermogensbeheerder. De door hem opgerichte bedrijven Care IS en Axento vermogensbeheer werden 3 keer gekozen als beste vermogensbeheerder. Tegenwoordig is hij beleggingscoach en trainer. Hij is geregeld te gast op BNR nieuwsradio en schrijft artikelen voor Belegger.nl, Fiscalert en Telegraaf Media Groep. Volgens Loege zijn vertrouwen, persoonlijke wensen en doelen, kennis en risicobeheer de basis voor een succesvolle beleggingsstrategie.
Reactie plaatsen