duurzaam beleggen

DUURZAAM BELEGGEN

Verantwoord investeren in duurzame bedrijven

Duurzaam Beleggen water1

Wat is duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen is beleggen met oog voor meer dan alleen rendement. Bij duurzaam beleggen kijk je ook naar de impact van bedrijven. Draagt een bedrijf per saldo bij aan een betere wereld? Of brengt het bedrijf schade toe? En in welke mate?  

Er wordt dan snel gedacht aan milieu en klimaat. Maar duurzaamheid is breder dan dat. Sociale kenmerken en verantwoord bestuur maken er evenveel deel van uit. Idealiter gaan een beter klimaat, goede arbeidsomstandigheden en goed ondernemingsbestuur hand in hand. Maatschappelijk verantwoord beleggen dekt de lading dan ook wellicht beter. 

waarom duurzaam beleggen

Waarom duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen wint snel aan populariteit. In 2020 kozen beleggers veel vaker voor duurzame beleggingen dan voor "traditionele". De opmars van duurzaam beleggen is logisch. Naast het financiële rendement, maken duurzame investeringen de wereld een beetje beter. Jarenlang werd gedacht dat duurzaamheid ten koste gaat van rendement. Niets is minder waar. Wetenschappelijk onderzoek laat zien: het rendement van duurzame beleggingen is hoger, het risico lager. 

En wie wil dat niet?

Maar er is ook een belangrijkere reden. Door onze luxe leefstijl putten we de aarde uit. We gebruiken (te) veel grondstoffen, brengen CO2 in de dampkring en door intensieve landbouw wordt de bodem minder vruchtbaar. Het is wel degelijk mogelijk om de negatieve trends om te draaien en de aarde weer gezonder te maken. Zonder dat we daarvoor grote aanpassingen moeten doen aan ons luxe leventje.

voordelen duurzaam beleggen

Voordelen duurzaam beleggen

Minder risico:
Duurzame organisaties zijn stabieler waardoor de kans dat het vertrouwen daalt klein is en de aandelenkoers beter blijft liggen

Betere prestatie van duurzame fondsen:
Duurzame bedrijven zijn minder gevoelig voor schandalen. Dat komt het rendement ten goede.

Zelf de controle houden:
Je bepaalt zelf welke invloed jouw geld heeft. Door duurzaam te beleggen maak je direct een positieve impact op jouw leefomgeving.

Het is veel leuker:
Iets goeds doen door je vermogen te laten groeien - zeg nou zelf, dat is gewoon fijn!

Heb je onze online cursus Duurzaam Beleggen al gezien?

Rendement duurzaam beleggen

Rendement duurzaam beleggen

In de afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar het rendement van duurzaam en verantwoord beleggen. Verreweg de meeste studies wijzen uit, dat er een positief verband is tussen verantwoord ondernemen en het koersrendement.  Een positieve ESG-score leidt tot een hoger rendement. 


Er zijn verschillende redenen waarom duurzaam beleggen een hoger rendement haalt:

+ Betere prestaties door hogere tevredenheid van werknemers

+ Meer innovatie en betere voorbereiding op de toekomst

+ Minder kosten door verplichte aanpassing aan nieuwe wet- en regelgeving

+ Minder reputatieschade door controversies

+ Minder risico op faillissement

duurzame beleggingen

Welke beleggingen zijn duurzaam

Er zijn verschillende gradaties van duurzaam beleggen.

We noemen dat ook van lichtgroen naar donkergroen. 

Uitsluiten: de meest basale manier om een duurzame portefeuille op te bouwen is het uitsluiten van niet-duurzame bedrijven, zoals tabak, wapens of gokbedrijven.
Engagement: het stimuleren van bedrijven om de bedrijfsvoering te verduurzamen door te stemmen op de AVA of de dialoog aan te gaan met het bestuur. 

Best-in-class: Je kunt ook beleggen in bedrijven die vooroplopen op het gebied van ESG in hun sector.
Impact beleggen: Weer een stap verder is beleggen in uitsluitend sectoren en bedrijven met een positieve bijdrage op mens, maatschappij en milieu.

wetgeving

Veel nieuwe wetgeving op komst

Nieuwe wetgeving moet duidelijk gaan maken welke beleggingen duurzaam zijn en welke niet. De overheid is nadrukkelijk bezig om de informatievoorziening over duurzaam beleggen te stroomlijnen voor nieuwe regelgeving, richtlijnen en definities. Daardoor kunnen we meer en meer dezelfde taal spreken en bedrijven objectief met elkaar vergelijken op het gebied van duurzaamheid. 

De verwachting is dat de informatie over duurzaamheid uiteindelijk ook gemakkelijker bij de particuliere belegger terecht komt. Daar is nog een wereld te winnen. Tot nu toe is het voor een particuliere belegger moeilijk en arbeidsintensief om een bedrijf op duurzaamheid en verantwoord ondernemen te beoordelen.

Daar willen wij met de Duurzaam Beleggen Academie verandering in brengen.

Duurzaam beleggen belastingvoordeel

Om duurzame beleggingen te stimuleren, is er besloten dat je een belastingvoordeel kan krijgen bij bepaalde beleggingen. Deze beleggingen heten groenbeleggingen of groenfondsen. Bij de meeste groenfondsen is het haalbare rendement lager. Daarentegen heb je wel recht op belastingvoordeel. 

Er geldt een (gedeeltelijke) vrijstelling van vermogensrendementsheffing. Deze vrijstelling houdt in dat je samen met je fiscale partner in 2021 over groene beleggingen geen vermogensbelasting hoeft te betalen tot een bedrag van € 120.858. Naast deze vrijstelling is het mogelijk om korting te krijgen op je inkomstenbelasting.

Meer weten over duurzaam beleggen?

Check onze online cursus Duurzaam-Beleggen-Stappenplan!

Klinkt goed allemaal, maar hoe pak je dat nou aan? Er zijn namelijk meer dan 10.000 verschillende aandelen wereldwijd. En dan nog eens meer dan 10.000 verschillende beleggingsfondsen en ETF's. Het is heel gemakkelijk om het overzicht kwijt te raken in dat enorme aanbod.

Precies daarom hebben we ons Duurzaam-Beleggen-Stappenplan ontwikkeld! 

In 6 online modules nemen we je mee in de wereld van duurzaam beleggen en begeleiden we je stap voor stap:

1. Beleggingsplan opstellen

2. Strategie bepalen

3. ESG toepassen in de portefeuille

4. Rekening openen

5. Aan de slag! Beleggingen uitzoeken

6. Monitoren en bijsturen

duurzaam beleggen stappenplan
arrow_drop_up arrow_drop_down