Duurzaam beleggen voor pensioen als ZZP'er
10 mei 2021 
3 min. leestijd

Duurzaam beleggen voor pensioen als ZZP'er

Duurzaam beleggen kan een goede manier zijn om pensioen op te bouwen als ZZP’er of ondernemer. In dit blog leggen we uit hoe dit werkt en welke stappen je moet zetten om zelf pensioen op te bouwen met duurzaam beleggen.

Pensioen als ZZP’er, freelancer of ondernemer

Als ZZP’er, freelancer of ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen. Zo bestaat er bijvoorbeeld geen pensioenfonds zoals bij de meeste werknemers. Aangezien de AOW geen vetpot is, heb je waarschijnlijk een aanvulling nodig. Om te zorgen voor een aanvulling op je AOW of om eerder te kunnen stoppen met werken moet je zelf iets regelen.

Hoe pak je dit aan?

De eerste stap is om goed na te denken over de toekomst. Bedenk op welke realistische leeftijd je met pensioen zou willen. Reken daarna uit hoeveel geld je verwacht per maand nodig te hebben voor je pensioen inkomen. Vervolgens is het belangrijk om te weten of je eerder met pensioen wilt dan de AOW leeftijd. De AOW leeftijd is niet voor iedereen hetzelfde, maar ligt meestal tussen de 66 en 69 jaar. Tenslotte bepalen tot welk jaar je dat inkomen wilt hebben. Wil je tot leeftijd 80 voldoende inkomen hebben of tot 85?

Voor de jaren dat je geen AOW krijgt, moet je al het geld zelf regelen. De jaren dat je wel AOW krijgt, zul je gemiddeld ongeveer € 10.000 aan AOW ontvangen. Vervolgens kun je berekenen hoeveel geld je in totaal nodig hebt. Je vermenigvuldigt het maandbedrag met het aantal maanden dat je pensioen nodig hebt. Vervolgens haal je voor de jaren dat je AOW krijgt € 10.000 per jaar van het bedrag af.

Beleggen is eigenlijk onmisbaar bij het opbouwen van voldoende vermogen voor je pensioen. De pensioenfondsen behoren niet zomaar tot de grootste beleggers ter wereld. De belangrijkste reden hiervoor is dat pensioen meestal nog vele jaren weg is. Gedurende die jaren kan je vermogen sterk groeien door het rendement. We hebben een voorbeeld uitgewerkt. Stel dat je € 500 per maand belegt met een gemiddeld rendement van 6% gedurende 30 jaar. Het resultaat is in dit geval € 492.500, terwijl je € 180.000 hebt ingelegd. Als je 40 jaar de tijd zou hebben is het resultaat zelfs € 963.625 met een inleg van €240.000.

Let op! Dit is slechts een fictief voorbeeld om de kracht rendement op de lange termijn te tonen. Als je graag hulp wilt bij een berekening, bij het bedenken van een strategie of een beleggingsplan, neem dan contact met ons op via info@duurzaambeleggenacademie.nl.

Zoals je kunt zien in het voorbeeld is rendement op lange termijn erg aantrekkelijk. Dat komt onder andere door het rente-op-rente effect. Einstein noemde het ook wel het achtste wereldwonder. Als je rendement opnieuw investeert, kun je over een lange periode een mooi bedrag verzamelen. Het is daarom van belang om niet te wachten met beleggen maar gelijk actie te ondernemen.

Hoe zit het met risico?

Het zou natuurlijk enorm vervelend zijn om je zuurverdiende centen te verliezen met beleggen. Het klopt dat je risico loopt bij beleggen, maar in ruil daarvoor maak je kans op meer rendement. Daarnaast is het risico van beleggen te beheersen door de juiste keuzes te maken. Door bijvoorbeeld goed te spreiden, bijvoorbeeld in ETF’s, kun je de risico’s proberen te beperken. Het is dus zeker waar dat er bij beleggen risico komt kijken, maar mits je belegt op de juiste manier kun je dit risico beperken. Ook al geven data uit het verleden geen garantie voor de toekomst, het gemiddelde rendement op aandelen sinds 1900 is 8,1%. Dit is flink meer dan de huidige spaarrente en daardoor in veel gevallen ook het risico waard.

Hoeveel tijd kost beleggen?

Beleggen kost tijd. De echte vraag moet volgens ons eigenlijk zijn: is beleggen mijn investering in tijd waard? Je moet inderdaad tijd investeren om te leren beleggen, een strategie op te stellen en je portefeuille samen te stellen. Maar als dit allemaal achter de rug is, kun je het zo aanpakken dat het minder tijd kost. Als je gaat beleggen voor je pensioen is het verstandig om te beleggen met een lange termijn strategie. Hierbij ga je uit van de gemiddelde groei van de markt en hoef je dus niet de markt te timen. Dit betekent dat je na kiezen van een aantal aandelen of ETF’s, alleen nog maar regelmatig je beleggingen hoeft te controleren.

Wanneer moet je instappen?

Het is belangrijk om zo snel mogelijk te starten. Hoe eerder je start, hoe langer je vermogen de tijd heeft om te groeien. Daarnaast is het timen van de beurzen erg lastig. Het is makkelijker en veiliger om gespreid in te stappen met periodieke beleggingen. Beleg bijvoorbeeld een bepaald bedrag per maand, zonder na te denken over het juiste moment. Op deze manier maak je gebruik van een gemiddelde aankoopprijs. Omdat de beurzen over lange termijen gemiddeld altijd stijgen, kun je op deze manier een mooi rendement opbouwen zonder een expert te zijn.

Over de schrijver
Al sinds ik klein was probeerden mijn ouders mij te leren om verstandig om te gaan met geld. Ik heb altijd meegekregen dat je geld maar een keer kan uitgeven, en dat je daarom goed moet nadenken over financiële keuzes. Tijdens de minor van mijn HBO opleiding maakte ik kennis met beleggen. Ik zag gelijk een kans. Na de minor ben ik zelf begonnen met beleggen. Door theorie toe te passen in de praktijk heeft dit goed uitgepakt. Omdat ik anderen ook een mooie toekomst gun, vind ik het fantastisch dat ik daar aan bij kan dragen via de DuurzaamBeleggenAcademie. Verantwoord beleggen vind ik belangrijk omdat een betere wereld bij jezelf begint.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down