Correctie op de aandelenmarkten; instappen of nog even wachten?
04 mei 2022 
6 min. leestijd

Correctie op de aandelenmarkten; instappen of nog even wachten?

Aandelen zijn het jaar 2022 slecht begonnen. Vooral groeiaandelen, zoals Adyen, ASML en JustEat, moesten het ontgelden. De daling van meer dan 20% wordt toegeschreven aan de oorlog in Oekraïne en de rentestijging op obligaties. De meeste bedrijven presteren echter nog steeds goed in hun bedrijfsvoering. Beleggers kunnen een stuk goedkoper instappen dan een paar maanden geleden. Is dit voor beleggers een moment om in te stappen of kun je beter nog even wachten? 

Verschil tussen een correctie, bear markt en crash

De ene koersdaling is de andere niet. Zo zijn er ook veel verschillende termen en definities om een dalende markt te beschrijven. Een correctie wordt gebruikt als de koers 10% onder de vorige top staat. Daalt de koers verder naar -20% dan spreken we over een bear markt. Die term is vernoemd naar de aanval van een beer die naar beneden slaat (tegenover de bull die zijn hoorns omhoog duwt). Een krach of crash hangt niet samen met een percentage, maar meer met de gebeurtenis die zorgt voor paniek en verkopen.  

Hoe vaak komt een aandelencorrectie voor? 

Een daling van 10% komt veel vaker voor dan je vooraf zou denken. In meer dan de helft van de jaren daalt de koers meer dan 10% vanaf een eerdere top. In sommige jaren komt het zelfs twee keer in 1 jaar voor. De gemiddelde jaarlijkse daling van de Europese aandelenindex is vanaf 1980 ruim 15%. Ondanks die negatieve statistieken is het rendement in meer dan 75% van de jaren positief. In de VS leidt maar 20% van de correctie tot een bear markt; in de andere gevallen herstellen de koersen.  

“Stocks take the stairs up and the elevator down”

Een korte blik op een koersgrafiek van een aandelenindex maakt duidelijk dat koersen over langere periodes rustig omhoog gaan en sneller dalen in kortere periodes. Dat heeft te maken met onze psychologie. Als de koersen stijgen blijven we rustig omdat het gaat zoals we verwachten. Als de koersen zakken, worden we onrustig door de emotionele pijn van het verlies. We denken na over verkopen omdat we niet nog meer verlies willen leiden.  

Psychologen hebben onderzocht dat de pijn van een verlies twee keer zo veel emotie geeft dan het plezier van een vergelijkbare winst. Maar omdat je bereid bent dat risico en die pijn te accepteren mag je op de lange termijn ook een hoger rendement verwachten.  

Wat kun je doen om je vermogen te beschermen?

Ondanks alle statistieken uit het verleden en psychologische verklaringen voelt een koersdaling toch vervelend. Hierna volgen een aantal tips om uit de waan van dag te stappen en verstandige beslissingen te nemen over je beleggingen: 

1. Beleg met een plan voor de lange termijn 

Tijdens de correctie pak je het beleggingsplan erbij. Hoe lang heb je nog de tijd? Is die tijd voldoende voor koersherstel? 'Time in the market' is belangrijker dan 'timing the market'. Was je van plan periodiek bij te storten? Blijf dat dan doen. Je kunt goedkoper bijkopen dan eerder. Twijfel je over je plan? Overleg dan met een financieel specialist.  

2. Spreid je beleggingen  

In een gespreide portefeuille compenseren bedrijven die goed presteren voor tegenvallende beleggingen. De bovengenoemde statistieken zijn gebaseerd op gespreide mandjes. Het risico van individuele aandelen is hoger en daardoor komen correcties en dergelijke nog veel vaker voor. Door je vermogen te spreiden loop je minder risico en verlaag je de kans dat je door emotie de verkeerde keuzes maakt.  

Leden van onze DBAandelenclub krijgen toegang tot een dashboard met onze topselectie van de 40 beste duurzame aandelen. Deze selectie is gebaseerd op analyses van meer dan 3500 bedrijven. Wij nemen je de gehele aandelenresearch uit handen en zorgen ervoor dat je alle informatie snel, praktisch en tijdig bij de hand hebt. Zo kun je in slechts 15 minuten per maand je duurzame en verantwoorde beleggingsportefeuille bijhouden. Benieuwd naar de DBAandelenclub? Klik hier voor meer informatie.

3. De beste beursdagen komen gelijk na de slechtste dagen 

Als we een lijstje maken van de beste beursdagen, dan valt op dat die gelijk na een sterke daling optreden. Beleggers verkochten hun aandelen uit angst voor een event, dat niet optrad of minder impact had dan verwacht. De koersen herstellen vervolgens snel. Als je de beste 10 dagen mist over een periode van 20 jaar dan kun je zomaar de helft minder rendement halen. Je raadt het al: als je verkoopt tijdens de daling is de kans groot dat je het herstel ook gedeeltelijk mist.  

4. Beleggen is investeren 

Als aandelenbelegger koop je een stukje van een bedrijf. Door te investeren in bedrijven met een goed track record, een goed product, een groeiende markt en een sterke balans heb je niet zoveel met de waan van de dag te maken. Het is belangrijker dat het goed gaat met het bedrijf. Op lange termijn zal de koers namelijk altijd de ontwikkeling van de winst en het dividend volgen. De focus op de echte bedrijven in je portefeuille geeft vertrouwen.  

Hoe is de actuele waardering?

Beleggers beoordelen of de beurs duur of goedkoop is aan de hand van de waardering. Een veel gebruikte maatstaf is de koers/winst-verhouding (K/W), hoeveel keer moet je de winst betalen. Als beleggers positief zijn over de toekomst en verwachten dat de winst gaat stijgen, dan zijn ze bereid meer keer de huidige winst te betalen. Andersom zullen pessimistische beleggers een lagere prijs betalen. In het eerste half jaar van 2022 zijn de koersen sterk gedaald, terwijl de winsten nog zijn gegroeid. Daardoor is de koers/winst-verhouding gedaald. Begin juli was die K/W lager dan het gemiddelde in de afgelopen 10 jaar. Beleggers zijn negatief vanwege de berichten over hoge inflatie en een mogelijke recessie.

Opvallend is dat analisten nog wel heel positief zijn. Analisten hebben de winstverwachtingen maar beperkt naar beneden bijgesteld en verwachten dat de bedrijfswinsten wereldwijd nog zo'n 10% stijgen in 2022 en 2023. Vanwege de lage waardering vinden analisten veel aandelen koopwaardig. Volgens databedrijf Factset is van alle aanbevelingen meer dan 55% een koopaanbeveling, tegenover maar 5% verkoopaanbevelingen. Analisten zijn altijd positief en geven veel meer koop- dan verkoopaanbevelingen. Maar de laatste keer dat analisten meer dan 55% koopaanbevelingen gaven was in september 2011.

Instappen, bijkopen of nog even wachten?

Zoals je wellicht al had verwacht is er geen eenduidig antwoord op deze vraag. Het hangt af van je beleggingsplan en je beleggingsstrategie. In het verleden herstelden de koersen in verreweg de meeste gevallen van een stevige daing. Heb je de tijd en wil je het risico nemen, dan kun je nu goedkoper instappen of bijkopen dan een paar maanden geleden. Maar dat wil niet zeggen dat je over een paar weken niet nog goedkoper kunt instappen.  

Wil je niet teveel risico lopen, dan kun je het beste gespreid instappen. Als de koersen herstellen, dan profiteer je van het instappen, als de koersen zakken dan heb je nog een deel over om op een lager niveau in te stappen. 

Het doel van de DuurzaamBeleggenAcademie is mensen helpen met (duurzaam) beleggen. Leden van onze DBAandelenClub hebben toegang tot de actuele info en analyses van meer dan 3.500 aandelen wereldwijd. Daarnaast wordt op basis van die analyses een topselectie van 40 duurzame aandelen samengesteld. De milieu-footprint van die aandelen is 90% minder negatief dan die van de 1500 grootste wereldwijde aandelen. Daarnaast behalen duurzame aandelen de laatste jaren een beter rendement dan gemiddeld bij een lager risico. Wil jij ook beleggen in de beste duurzame kwaliteitsbedrijven in minder dan 15 minuten per maand?


Over de schrijver
Loege belegt sinds zijn tienerjaren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Eerst als optiehandelaar op de beursvloer en daarna als vermogensbeheerder. De door hem opgerichte bedrijven Care IS en Axento vermogensbeheer werden 3 keer gekozen als beste vermogensbeheerder. Tegenwoordig is hij beleggingscoach en trainer. Hij is geregeld te gast op BNR nieuwsradio en schrijft artikelen voor Belegger.nl, Fiscalert en Telegraaf Media Groep. Volgens Loege zijn vertrouwen, persoonlijke wensen en doelen, kennis en risicobeheer de basis voor een succesvolle beleggingsstrategie.
Reactie plaatsen