Beleggen met weinig geld
21 november 2021 
4 min. leestijd

Beleggen met weinig geld

Beleggen met weinig geld

Beleggen met weinig geld is tegenwoordig heel gemakkelijk. Er komen steeds meer aanbieders waar al met een kleiner bedrag terecht kunt om te beleggen. Het is eigenlijk beter om te beginnen met een kleiner bedrag. Dan kun je met minder risico leren beleggen en ontdekken wat je risicohouding is. Spreekt dat je aan? In dit blog lees je hoe je belegt met weinig geld, welke beleggingen je kunt kopen en waar je op moet letten.

Is beleggen met weinig geld zinvol?

Steeds meer mensen gaan beleggen, volgens een onderzoek van de AFM beleggen tegenwoordig 1.9 miljoen huishoudens. Steeds meer consumenten gaan beleggen om meer rendement te halen. Vooral rente betalen over je geld is voor de meeste mensen een brug te ver. Daarnaast stelt de AFM vast dat het gemakkelijker is geworden om te beginnen met beleggen. Tegelijkertijd heeft de AFM ook vastgesteld dat meer dan 30% van de zelf beleggers suboptimaal handelt.

Hoe kun je beleggen met weinig geld?

De eerste stap is om een beleggingsrekening bij een bank of broker te openen. Over het algemeen is het openen van de rekening gratis. Op die rekening stort je vervolgens een bedrag waarmee je de eerste investering(en) aankoopt. In principe kun je dit al doen met een bedrag van € 50,- tot € 100,-. Hier lees je meer over het kiezen van de juiste broker. 

Periodiek geld bijstorten

Door maandelijks in te leggen bouw je op een eenvoudige manier een mooi vermogen op. Daarnaast zorgt het voor een spreiding van risico. Omdat je namelijk elke maand inlegt, maak je gebruik van een gemiddelde inkoopkoers. Soms koop je op hogere koersen en soms op lagere. Maar gemiddeld genomen kom je goed uit. 

Wat kun je kopen met lage bedragen?

Als je wilt beleggen met weinig geld is het mogelijk om verschillende soorten beleggingen te kopen. Afhankelijk van het startbedrag zijn er meerdere mogelijkheden. Als beginnende belegger is het raadzaam alleen te investeren in dingen die je begrijpt.

Beleggen in mandjes

De eerste mogelijkheid is om te beleggen in  mandjes van aandelen. Deze mandjes bestaan uit meerdere aandelen die gebaseerd zijn op een regio, sector of beleggingsstrategie. Door het mandje aan te kopen, investeer je met één transactie gelijk in een gespreide portefeuille. Dat is goed voor het risico, want je bent niet afhankelijk van 1 bedrijf. 

ETF’s en beleggingsfondsen

Er zijn grofweg 2 soorten mandjes: ETF’s en beleggingsfondsen. ETF’s staat voor Exchange Traded Fund. Die kopiëren de bedrijven uit een index zoals de AEX of de S&P 500. Daardoor zijn de beheerkosten meestal laag. Beleggingsfondsen proberen meestal actief de juiste bedrijven te kiezen. Dat proces is arbeidsintensief, waardoor de kosten hoger zijn. 

Beleggen in individuele aandelen

De tweede mogelijkheid is beleggen in individuele bedrijven. Het is verstandig om in meerdere bedrijven te beleggen en zo je eigen mandje te maken. De verliezen van slecht presterende aandelen worden gecompenseerd door de winst van goed presterende aandelen. Om goed te spreiden moet je eigenlijk minimaal 30 verschillende aandelen bezitten. Zo zorg je ervoor dat niet al je eieren in één mandje hebt zitten.

Er zijn nog meer beleggingen mogelijk, zoals het beleggen in crypto’s, opties en CFD's. Wij raden aan om eerst te beginnen met individuele aandelen en/of aandelenmandjes. 


Waar moet je verder op letten?

  1. Let op de kosten: De kosten kunnen een behoorlijk deel van je rendement opslokken. Gelukkig komen er steeds meer goedkope aanbieders. Als je met kleine bedragen begint, is het belangrijk dat je niet teveel vaste kosten betaalt. 
  2. Beleg voor de lange termijn: beleggen gaat gepaard met risico. De koersen schommelen en op korte termijn kunnen de markten tegenzitten. Na verloop van tijd herstellen de koersen wel weer van een daling. Des te langer de looptijd, des te groter de kans op een mooi rendement. 
  3. Kijk ook naar duurzaamheid: uit onderzoek blijkt dat duurzame bedrijven minstens hetzelfde rendement halen als niet-duurzame bedrijven met een lager risico. Daarnaast draag je bij aan een mooiere wereld. 
  4. Handel niet teveel: Uit onderzoek blijkt veel handel ten koste gaat van het rendement. Ten eerste omdat je meer transactiekosten betaalt. Ten tweede waardegroei tijd nodig heeft. Succesvolle beleggers die hebben belegd in aandelen als Apple, Google en Amazon hebben hun posities jarenlang aangehouden. 
  5. Bouw kennis op: hoewel je eenvoudig kunt beginnen met beleggen, is het wel verstandig om meer kennis op te bouwen. Daardoor krijg je meer vertrouwen in je strategie en is de kans kleiner dat je in paniek verkeerde keuzes maakt. Je hoeft echt niet alle details te weten, maar kennis van de hoofdlijnen is goud waard.

Eenvoudig kennis opbouwen

Volgens het eerder genoemde onderzoek van de AFM belegt 32% van de zelfbeleggers suboptimaal. Ze handelen teveel, nemen onnodige risico’s en beleggen zonder plan. Dit zijn stuk voor stuk onderwerpen die wij behandelen in onze online cursus Duurzaam Beleggen. In 6 modules leer jij alles wat je nodig hebt om succesvol en verantwoord te beleggen in duurzame aandelen.

Over de schrijver
Al sinds ik klein was probeerden mijn ouders mij te leren om verstandig om te gaan met geld. Ik heb altijd meegekregen dat je geld maar een keer kan uitgeven, en dat je daarom goed moet nadenken over financiële keuzes.Tijdens de minor van mijn HBO opleiding maakte ik kennis met beleggen. Ik zag gelijk een kans. Na de minor ben ik zelf begonnen met beleggen. Door theorie toe te passen in de praktijk heeft dit goed uitgepakt. Omdat ik anderen ook een mooie toekomst gun, vind ik het fantastisch dat ik daar aan bij kan dragen via de DuurzaamBeleggenAcademie.Verantwoord beleggen vind ik belangrijk omdat een betere wereld bij jezelf begint.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down