Beleggen in waardeaandelen, komen nu de vette jaren?
05 oktober 2021 
4 min. leestijd

Beleggen in waardeaandelen, komen nu de vette jaren?

Beleggen in waardeaandelen is misschien wel de bekendste beleggingsstijl. Veel succesvolle beleggers, waaronder Benjamin Graham en Warren Buffett, staan bekend als waardebeleggers. Maar wat zijn waarde andelen precies en hoe vind je ze? Wanneer is de beste periode om in waardeaandelen te investeren? In dit blog geven we antwoord op deze en andere vragen.

Waardeaandelen zijn aandelen waarvan de beurswaarde van het bedrijf relatief laag is ten opzichte van de intrinsieke waarde op de balans. Investeerders krijgen daardoor veel 'waarde' voor hun geld. De intrinsieke waarde is het totaal van bezittingen op de balans, zoals gebouwen, machines, voorraden, patenten en ander intellectueel eigendom. Aandelen worden vaak waardeaandelen doordat de koers achterblijft bij de ontwikkeling van het bedrijf. Op zo een moment daalt de verhouding tussen de beurswaarde en de intrinsieke waarde.

Waardeaandelen worden vaak tegenover groeiaandelen gezet. Groeiaandelen zijn aandelen van bedrijven die sterk groeien, zoals het Amerikaanse Amazon en het Nederlandse bedrijf Adyen. Beleggers zijn bereid om een hogere prijs te betalen voor groeiaandelen omdat ze verwachten dat de bedrijfswinst in de toekomst nog flink gaat stijgen. Waardeaandelen hebben een lage groei-verwachting, waardoor de prijs veel dichter bij de huidige waardering ligt.

Beleggers selecteren waardeaandelen door te kijken naar een lage koers/boekwaarde en een lage koers/winst verhouding, of een hoog dividendrendement en een hoog cashflow rendement. Het is daarbij van belang dat je bedrijven uit dezelfde sector met elkaar vergelijkt. Het heeft geen nut om de koers/boekwaarde van een technologie bedrijf een-op-een te vergelijken met die van een productiebedrijf. Daarmee voorkom je ook dat je met waardebeleggen een eenzijdige portefeuille opbouwt die is geconcentreerd in enkel langzaam groeiende sectoren.

Wat levert waardebeleggen op? 

Er is veel onderzoek gedaan naar het nut van waardebeleggen. Over hele lange periodes heeft investeren in de goedkoopste bedrijven ongeveer 1% per jaar meer opgeleverd dan beleggen in de MSCI wereld index bij een vergelijkbaar risico. De afgelopen 10 jaar is waardebeleggen echter achter gebleven met meer dan 30% bij diezelfde index. Waardeaandelen zijn per definitie goedkoper gewaardeerd, maar momenteel zijn ze nog een stuk goedkoper dan gemiddeld in de laatste 50+ jaar.

Analisten geven drie hoofdredenen aan waarom waardeaandelen de laatste 10 jaar zo zijn achtergebleven:

-    De lage rentestand zorgt ervoor dat toekomstige kasstromen meer waard worden. Doordat groeibedrijven in de toekomst groeiende kasstromen hebben, profiteren die meer van de lage rentestand dan waardebedrijven

-    Snelgroeiende IT-bedrijven zoals Apple, Google, Amazon, Facebook en Microsoft zijn erin geslaagd een dominante marktpositie op te bouwen met hoge winsten. Daardoor is de waarde van deze bedrijven substantieel gegroeid met hoge koerswinsten tot gevolg. Waardebeleggen moest het zonder deze bijdrage doen.

-     De uitbraak van het corona virus heeft de verschillen tussen groei en waarde aandelen vergroot. De meeste bedrijven die konden profiteren van de maatregelen zoals Amazon (meer winkelen via internet), Netflix (thuis series kijken) en Zoom (online vergaderen) waren groei aandelen, terwijl waardeaandelen als energiemaatschappijen, financiële instellingen en industriële bedrijven hard geraakt werden.

Slimme beleggers hebben vooral geld verdiend door aandelen te kopen die heel laag stonden en hoog te verkopen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de grote onderwaardering van waardeaandelen nooit meer wordt ingelopen. De grote vraag is wanneer dat gebeurt en wat de aanleiding is om aan de inhaalslag te beginnen. Een terugkeer naar het normale leven kan die aanleiding vormen.

Waardeaandelen presteren over het algemeen goed als economieën herstellen van een recessie. Dan stijgt de bedrijvigheid en lopen de risico’s terug. Dat is positief voor kapitaalintensieve bedrijven met een lage winstmarge. De goede performance van waardeaandelen tussen september 2020 en april 2021 paste in dat plaatje. Maar door de angst voor de besmettelijke deltavariant van het coronavirus draaide het beeld weer 180 graden. Hogere vaccinatiegraden en verbeterde medicatie tegen verschillende varianten van het virus zijn cruciaal voor een terugkeer naar het normale leven en een mogelijk startsein voor de inhaalrace van waardeaandelen.

De factor 'waarde' maakt een cruciaal onderdeel uit van onze aandelenanalyses. In het dashboard van de DBAandelenClub worden bedrijven binnen dezelfde sector en regio vergeleken op verschillende waarde-indicatoren: Prijs/Boekwaarde, Cashflow rendement, Dividendrendement, Winstrendement en het Rendement op de assets. De waardering-score vormt samen met de andere factoren groei, winstgevendheid, kwaliteit, laag risico en momentum de basis van de kwantitatieve aandelenanalyse. Op die manier zorgen we voor een evenwichtige beoordeling, waar waardering altijd een plaats heeft. Daarnaast bieden we een online cursus aan waarin je in 4 avonden stap voor stap duurzaam leert beleggen.

Duurzaam Beleggen Aandelenclub>>>

Lange termijn beleggers zoeken aantrekkelijk gewaardeerde bedrijven in sectoren met goede vooruitzichten. De toekomst voor energiebedrijven is risicovol, terwijl technologie, gezondheidzorg en dienstverlening veel kansen bieden. In de update van het dashboard op 1/10/2021* hadden de volgende bedrijven een interessante waardering ten opzichte van vergelijkbare bedrijven:

Technologie

  • Texas Instruments
  • Intel
  • Prosus

Gezondheidzorg

Productie

  • Signify
  • Volvo
  • Kone

*Deze publicatie betreft een blog en is bedoeld als algemene (marketing) informatie. De genoemde aandelen zijn bedoeld ter illustratie. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen en omvat geen aanbeveling voor een beleggingsstrategie noch beleggingsaanbevelingen. De informatie voldoet daarom niet aan de wettelijke vereisten die gelden voor beleggingsaanbevelingen.


Over de schrijver
Loege belegt sinds zijn tienerjaren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Eerst als optiehandelaar op de beursvloer en daarna als vermogensbeheerder. De door hem opgerichte bedrijven Care IS en Axento vermogensbeheer werden 3 keer gekozen als beste vermogensbeheerder. Tegenwoordig is hij beleggingscoach en trainer. Hij is geregeld te gast op BNR nieuwsradio en schrijft artikelen voor Belegger.nl, Fiscalert en Telegraaf Media Groep. Volgens Loege zijn vertrouwen, persoonlijke wensen en doelen, kennis en risicobeheer de basis voor een succesvolle beleggingsstrategie.
Reactie plaatsen